Jika anda sedang menjaga pengambilan kalori anda, ia biasanya mudah untuk mengesan kalori yang terkandung di dalam produk makanan dengan membaca maklumat pemakanan pada bungkusannya.

Sementara minuman berbungkus seperti soda dan jus memecahkan komponen isi kandungannya pada label, minuman yang tersedia pula sering kali mempunyai kalori tersorok yang anda dengan mudahnya boleh terlepas pandang.

Terdapat banyak pilihan minuman bermanfaat yang terdiri daripada minuman sarapan pagi kepada minuman untuk makan tengah hari dan koktel selepas kerja. Menggunakan pilihan pertukaran minuman akan dapat menjimatkan beratus-ratus kalori yang tidak diingini setiap hari.

Minuman waktu pagi

Kebanyakan orang biasanya menjadi ketagih pada minuman manis bergula yang menyamar sebagai “kopi” yang biasa disediakan oleh kedai rantaian besar. Sememangnya terdapat kopi di dalamnya tetapi ia bukanlah bahan utama, dan untuk setiap kata sifat yang ada pada tajuknya, beratus-ratus kalori boleh ditambah kepada minuman tersebut. Daripada mocha latte frappe berkrim beserta dengan pukulan apa sahaja untuk memulakan hari, cubalah secawan kopi hitam segar. Rasailah biji kopi yang berbeza dan biji kopi panggang untuk mencari pelbagai jenis perisa semula jadi yang dipengaruhi oleh tanah dan iklim berbeza di seluruh dunia.

Kurangkan apa yang anda minum – Minuman tengah hari

Ikut garis panduan yang sama untuk kopi dan teh ais – biarkan rasa semula jadi menguasai minuman daripada mencampurkannya dengan bahan tambahan berkrim dan manis. Daripada lemon, tambahkan kepingan oren segar, nanas atau limau kepada pelbagai jenis teh untuk mengeluarkan rasa asalnya. Peminat minuman bergas boleh menggantikannya dengan air seltzer dengan memerah jus sitrus segar untuk soda manis atau hanya masukkan hirisan buah-buahan atau buah segar ke dalam air botol untuk memberikannya sentuhan segar.

Koktel yang menenangkan

Apabila anda berehat dengan koktel di penghujung hari, kalori adalah mungkin perkara yang terakhir yang bermain di fikiran anda. Selain itu, anda sememangnya layak mendapat minuman kegemaran anda selepas penat bekerja di tempat kerja. Tidak kira apakah minuman pilihan anda, mungkin terdapat pilihan yang lebih rendah kalori yang rasanya sangat serupa. Bereksperimenlah dengan pelbagai gabungan minuman yang berbeza dan anda akan menemui versi kalori yang lebih rendah yang dapat memberi kepuasan tanpa sebarang rasa bersalah dan tanpa perlunya anda mencucuk satu lagi lubang pada tali pinggang anda.