Pengalaman telah menunjukkan bahawa punca utama keinginan seks yang rendah adalah keletihan, kurangnya komunikasi serta keintiman dalam perhubungan, perubahan gaya hidup, usia meningkat serta perubahan fizikal atau hormon yang muncul bersama-sama dengan kelahiran anak, putus haid dan juga perancangan keluarga.

Menjelaskan masalah ini

Para penyelidik daripada pelbagai bidang yang berbeza telah cuba untuk memahami keinginan seksual wanita dan memberi penjelasan yang lebih baik untuk fenomena ini. Ada yang mengatakan ia adalah perubahan fisiologi yang menyebabkan halangan mental kepada keinginan seksual. Yang lain pula mendakwa bahawa halangan psikologi menghasilkan kerosakan fizikal. Hakikatnya adalah wujudnya suatu hubungan minda-badan dan, apabila ada masalah, keseluruhan sistem boleh menjadi hilang keseimbangan.

Menyelesaikan masalah ini

Mencari penyelesaiannya akan melibatkan mengakui hubungan minda/badan dan bagaimana ia memberi kesan terhadap seksualiti wanita. Keinginan seksual di kalangan wanita perlu dinilai dengan mengambil kira setiap elemen minda, badan dan emosi bagi mengenal pasti di mana halangan berlaku. Ia hanya mengambil satu pengalaman seksual yang negatif bagi menentukan keadaan tindak balas seksual seorang wanita dan menghasilkan suatu pemisahan dengan kebangkitan nafsu.

Ketahui kisah anda dan tanganinya dari mana anda berada pada masa ini. Ia mungkin daripada perspektif fizikal jika anda menghadapi masalah dengan perubahan hormon atau berasa sakit dengan persetubuhan. Atau ia mungkin yang anda berasa terganggu semasa hubungan seks atau seks telah menjadi kurang spontan dan menjadi lebih kepada salah satu daripada kerja rumah anda.

Meningkatkan ghairah anda

Meningkatkan keinginan seks boleh bermula dengan pemulihan tindak balas seksual anda dengan menggunakan rangsangan seksual baharu. Pada wanita, kebangkitan nafsu sering kali muncul apabila menjadi mudah menerima terhadap rangsangan seksual. Gerak isyarat berkaitan dengan kasih sayang, godaan dan puji-pujian sangat berkesan dalam mencetuskan hubungan emosi yang positif, yang boleh menghidupkan suis rangsangan wanita. Rangsangan adalah asas untuk keinginan di kalangan wanita, tetapi ia juga bersifat dua hala.

Apabila sesuatu itu dirasakan baik, akuilah ia, dan kekal pada masa itu, berkomunikasi dengan pasangan anda dan kemudian kedua-dua anda boleh mengalami keseronokan bersama-sama.