Ia satu persoalan yang mungkin anda telah bertanyakan diri anda sendiri pada suatu ketika (mungkin juga semasa sedang menuang). Tetapi oleh kerana tidak ada apa-apa kalori yang disenaraikan pada botol, ia sukar untuk memberitahu bagaimana wain vino sesuai dengan rancangan penurunan berat badan anda.

Jika anda sukakan wain, ketahuilah bahawa vino memang mempunyai manfaat kesihatan. Kajian menunjukkan bahawa fitokimia di dalam wain (seperti asid elagik dan resveratrol) boleh membantu mencegah pembentukan kanser dan keradangan, menurut Institut Penyelidikan Kanser Amerika.

Beberapa kajian turut menunjukkan bahawa pengambilan alkohol secara sederhana boleh mengurangkan risiko anda untuk mendapat penyakit kardiovaskular, strok, dan juga kematian.

Dengan mengenetepikan faedah kesihatan, jika anda cuba untuk menurunkan berat badan, menghirup sebarang jenis minuman keras boleh merosakkan rancangan penurunan berat badan anda jika anda keterlaluan. Kuncinya adalah kesederhanaan.

Pengambilan alkohol yang disyorkan oleh FDA untuk wanita adalah sehingga segelas (atau lima auns) sehari. Lima auns wain mengandungi kira-kira 80 kalori hingga 120 kalori, bergantung kepada jenis dan kawasan di mana ia ditanam. Fakta menarik:. Itu adalah lebih rendah daripada kalori yang terkandung di dalam satu auns coklat gelap. Jadi segelas (atau mungkin juga dua) tidak akan menyebabkan anda untuk berubah arah terlalu jauh daripada matlamat anda.

Hanya layannya seperti mana-mana keinginan lain dengan menjumlahkan kalori anda untuk hari atau minggu itu untuk menentukan berapa banyak ruang lagi yang tinggal untuk membolehkan anda sesuaikan dengan wain tersebut.

Pilihan wain putih yang rendah kalori adalah seperti chardonnay, Riesling, zinfandel putih, dan sauvignon blanc, yang mana semuanya berada di bawah 85 kalori, 2.6 karbohidrat, dan satu gram gula. Wain putih yang mungkin menjadi lebih sukar untuk dimuatkan ke dalam rancangan pemakanan sihat anda adalah wain pencuci mulut yang manis, yang mempunyai lebih daripada 14 karbohidrat, 8 gram gula dan 164 kalori untuk setiap gelas.Untuk wain merah, pilihlah merlot, pinto noir, dan rose, yang mempunyai kurang daripada 3 gram karbohidrat, 1 gram gula, dan 88 kalori. Dan sentiasa perhatikan segelas sherry atau marsala anda. Semua wain tersebut mempunyai lebih daripada 14 karbohidrat, 8 gram gula dan 164 kalori.

Berbanding dengan pilihan anda yang lain yang lebih ringan, seperti bir, margarita, atau kranberi vodka, wain sebenarnya adalah pilihan utama.

Pada asasnya, jika diambil secara sederhana, wain tidak akan merosakkan matlamat anda untuk menurunkan berat badan. Mari kita buka sebotol!