Otot dan sendi manusia adalah sangat sensitif. Oleh itu, apabila keradangan berlaku, ia akan menyebabkan kesakitan yang kuat dan kadang-kadang tidak tertanggung. Kerap kali ia juga boleh membawa kepada masalah kekakuan sepenuhnya.

Terdapat beberapa sebab untuk sakit demikian. Yang biasa di antaranya adalah seperti berikut:

 • kekakuan lama yang dipaksa pada badan;
 • melakukan pembedahan sendi;
 • selsema dan jenis keradangan yang lain;
 • terlalu banyak tekanan pada otot;
 • penyakit yang disebabkan oleh kekurangan nutrien.

Balsam Flekosteel boleh membantu anda dalam masalah tersebut. Ia mempunyai kesan pemanasan dan disebabkan oleh ketekalannya, ia mudah diserap ke dalam kulit, justeru memperbaiki peredaran darah. Oleh sebab ini, nutrien dihantar dan toksin dikeluarkan daripada badan anda dengan pantas. Hasilnya, kesakitan hilang dan pergerakan sendi menjadi bertambah baik.

Mengapa Ia Lebih Baik Untuk Menggunakan Balsam Flekosteel?

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, populariti balsam ini telah banyak meningkat. Ia dikenali bukan sahaja di Malaysia tetapi juga di negara-negara lain, disebabkan hakikat bahawa balsam tersebut menawarkan banyak manfaat. Ia hanya mengambil masa beberapa minit untuk Flekosteel memberi kelegaan walaupun untuk kesakitan yang sangat kuat. Selain itu, anda tidak perlukan preskripsi untuk membelinya. Ia adalah mudah untuk membawa balsam ini bersama anda semasa bekerja, ke tempat lain atau semasa melakukan perjalanan. Sebaik saja digunakan, balsam ini tidak perlu dicuci.

Ubat ini sering digunakan untuk merawat pelbagai jenis penyakit sendi. Walau bagaimanapun, ia juga boleh digunakan untuk pencegahan sebelum latihan atau untuk mengelakkan kecederaan semasa aktiviti sukan. Bungkusan Flekosteel adalah sangat mudah: satu tiub kecil yang anda boleh bawa bersama anda pada setiap masa dan sentiasa mempunyainya di sisi anda. Di samping itu, ubat ini mempunyai bau yang sangat menyenangkan, tidak seperti salap perubatan lain yang serupa. Malah, baunya boleh disalah anggap sebagai bau minyak wangi.

Flekosteel Diperbuat Daripada Apa?

Di dalam komposisi balsam ini hanya terdapat bahan-bahan yang berguna. Pada asasnya, ia diperbuat daripada herba, minyak dan akar kayu, yang mana semuanya telah diperiksa dan diuji dengan teliti. Justeru, Flekosteel dapat membantu melegakan kesakitan dan keradangan tanpa menyebabkan sebarang komplikasi.

 • Tumbuhan bakul (Callisia fragrans). Tumbuhan ini dikenali kerana mempunyai banyak ciri-ciri penyembuhan. Ia mengandungi flavonoid, dan mampu merawat walaupun tumor malignan. Selain itu, daun tumbuhan ini dapat membantu melegakan kesakitan dan keradangan.
 • Juga sejenis ubat terkenal yang dapat menyembuhkan kecederaan, tumor dan luka. Ia juga memperbaiki aliran darah, terutama kepada kawasan yang terjejas.
 • Minyak Fir. Sejenis antiseptik terkenal yang juga mempunyai kesan menenangkan.
 • Minyak Eucalyptus. Ia mengurangkan keradangan dan kesakitan, serta memusnahkan mikrob berbahaya.
 • Minyak lada Cayenne. Berkesan memanaskan bahagian badan yang terjejas oleh penyakit, maka ia dapat mengurangkan kesakitan. Komponen ini sering digunakan untuk merawat pelbagai sakit pinggang, neuralgia dan penyakit-penyakit lain sepertinya.
 • Minyak Halia. Ia menegangkan kulit dengan baik, membasmi kuman dan menyembuhkan luka. Halia juga terkenal dengan sifat imunisasinya.
 • Minyak Rosemary. Tumbuhan ini terkenal kerana menjadi afrodisiak yang kuat. Pada masa yang sama, ia meningkatkan aliran darah dan memberi kelegaan. Ia mempunyai bau yang baik dan menyenangkan, sama seperti bau mawar.
 • Minyak Kayu Manis. Bahan ini merangsang aliran darah, justeru bahan-bahan berbahaya dapat disingkirkan daripada darah dengan lebih cepat.
 • Minyak jagung dan minyak kacang soya. Ia menyuburkan dan melegakan ketegangan.
 • Minyak Camphor mempunyai kesan pemanasan.
 • Urea dan betaina menambah ciri-ciri perubatan balsam.

Terdapat juga bahan-bahan tambahan lain di dalam komposisi balsam ini, iaitu gliserin dan air.

Kontraindikasi

Terdapat beberapa sekatan kepada penggunaan balsam. Walau bagaimanapun, adalah dinasihatkan untuk tidak menggunakan balsam dalam keadaan yang berikut:

 • semasa mengandung;
 • dalam usia yang muda;
 • ketaktoleran individu pada komponen;
 • jika anda mempunyai sebarang luka terbuka;
 • jika terdapat risiko sentuhan di antara balsam dan membran mukus.

Elakkan sentuhan dengan mata dan mulut kerana ini boleh menyebabkan rasa terbakar yang teruk, malah keracunan. Balsem adalah untuk kegunaan luaran sahaja. Jika sentuhan berlaku secara tidak sengaja, bilas mata atau mulut anda dengan air dengan segera. Jika perlu, ambil arang yang diaktifkan atau “enterosorbent” jenis lain.

Bagaimana Untuk Menggunakan Balsam

Flekosteel adalah amat mudah untuk digunakan. Anda hanya perlu meletakkannya sedikit di kawasan yang terjejas, kemudian sapukannya ke dalam kulit dengan berhati-hati. Dalam beberapa minit, kesakitan dan bengkak akan hilang buat masa yang lama. Apabila sakit itu datang kembali, sedikit balsam hendaklah digunakan di kawasan yang terjejas itu sekali lagi. Sapukan dengan lembut, elakkan pergerakan tangan yang kasar. Tidak lama kemudian, anda akan berasakan kelegaan dan ketenangan yang akan dirasai di seluruh badan anda.

Anda boleh menggunakan balsam ini sehingga tiga kali sehari. Jika anda menggunakan balsam sebagai ubat pencegahan, anda perlu menggunakannya pada bahagian otot, sendi dan kawasan yang terjejas sebelum melakukanlatihan dan perjalanan yang lama. Jika anda ingin membeli balsam ini, maka anda hanya perlu memesannya di laman web rasmi pengeluar tersebut.