Kelegaan yang amat didambakan itu mungkin mempunyai keburukannya yang tersendiri.

Apabila hidung anda begitu tersumbat sehinggakan anda hampir tidak boleh bernafas, beberapa perkara boleh membawa kelegaan pantas, misalnya semburan hidung  dekongestan yang boleh didapati di kaunter tanpa preskripsi. Ubat ini berfungsi pada reseptor di dalam saluran darah di dalam hidung, mengecilkannya dan membuka saluran hidung supaya anda boleh berhenti bernafas melalui mulut anda.

Malah, semburan tersebut berfungsi dengan begitu baik, sehinggakan apabila hidung anda sentiasa tersumbat (mungkin disebabkan alahan musim bunga), anda akan memancutkannya beberapa kali sehari. Tetapi selepas beberapa hari, anda mendapati bahawa hidung anda semakin tersumbat daripada sebelumnya.

Jangan risau, anda sebenarnya tidak boleh “ketagih” kepada semburan hidung dalam erti kata bahawa Dr. Drew perlu mengadakan campur tangan (supaya anda tidak mempunyai “keperluan” fisiologi untuk ubat tersebut). Tetapi anda boleh menggunakannya sekerap yang mungkin sehinggakan anda boleh mengalami keadaan yang dipanggil sebagai rinitis medicamentosa, juga dikenali sebagai, kesesakan lantunan.

Ini kerana selepas tiga atau empat hari menggunakannya hampir kerap, saluran darah di dalam hidung anda mula bergantung kepada semburan tersebut.

Ia akan mula membengkak di luar saiz normalnya, kerana ia sedang menunggu untuk pukulan kimia. Kitaran penggunaan berlebihan yang teruk ini serta kebergantungan padanya boleh bertahan selama berbulan-bulan, malah bertahun-tahun.

Dan semakin lama anda bergantung kepada semburan tersebut, semakin besar kemungkinan anda untuk mengalami fenomena pantulan itu.

Semburan biasa adalah baik untuk dua atau tiga hari, tetapi jika anda ketagih kepada semburan hidung, letakkan botol tersebut. Minta doktor anda untuk memberikan ubat steroid bagi mengurangkan keradangan dan kesesakan sementara sinus anda pulih. Gunakan pencuci hidung atau periuk neti untuk menghilangkan saluran pernafasan yang tersumbat jika perlu.