Setiap temu janji yang pertama adalah agak menakutkan bagi kebanyakan orang bujang. Tidak kira sama ada ia temu janji dengan seseorang yang tidak dikenali, temu janji dengan seorang lelaki daripada gereja anda, temu janji dengan seorang lelaki yang anda baru bertemu atas talian atau seorang kawan baru, temu janji pertama sememangnya menakutkan.

Bagi kaum lelaki, ia sebenarnya adalah satu proses yang penuh debaran – perkara pertama yang menerpa di dalam fikiran seorang lelaki semasa temu janji yang pertama ialah, “apa yang boleh saya lakukan untuk kekal dalam kawalan dan kelihatan menarik tanpa menakut-nakutkan teman saya?”

Berikut adalah beberapa perkara yang terlintas dalam fikiran lelaki semasa temu janji yang pertama.

  • Anda serupa dengan rakan-rakan anda

Lelaki mempunyai sifat suka menyiasat. Seperti kata pepatah lama, tunjukkan saya rakan-rakan anda dan saya akan tunjukkan siapa anda, lelaki akan sentiasa menghakimi anda berdasarkan kepada jenis kawan-kawan yang anda sentiasa bergaul.

  • Apa yang menyebabkan hubungan terakhir anda tamat?

Lelaki akan sentiasa ingin tahu sama ada anda bersalah atau menjadi punca kepada perpisahan terakhir anda. Mereka juga akan ingin tahu mengapa anda masih bujang.

  • Tertanya-tanya anda sudah bersama dengan berapa ramai lelaki

Lelaki secara semula jadi akan mempunyai soalan ini yang terlintas dalam fikiran mereka. Mereka sedar tentang kerahsiaan wanita dan kebanyakan lelaki akan mahu mengelak daripada wanita yang telah bersama dengan ramai lelaki lain.

  • Seks

Kebanyakan lelaki secara amnya tidak kisah jika seseorang wanita itu ingin melakukan hubungan seks selepas temu janji pertama mereka! Tidak seperti wanita, seorang lelaki (tetapi bukan semua lelaki) itu boleh memikirkan bagaimana malam itu mungkin berakhir dan menilai diri mereka dengan berapa cepat mereka boleh mengajak anda ke atas katil.

  • Adakah anda akan menyumbang untuk membayar bil

Lelaki Abad ke-21 tidak serupa dengan lelaki sebelumnya yang akan membayar segala bil semasa suatu temu janji. Pada masa sekarang ini, lelaki akan sentiasa tertanya-tanya jika wanita itu akan membantu membayar untuk makan malam atau minuman.

  • Adakah saya kelihatan cukup sempurna?

Ketidaksempurnaan cukup menakutkan untuk semua orang. Jika seorang lelaki mempunyai suatu kesan pada mukanya atau sesuatu yang membuatkan dia tidak selesa, dia akan memikirkan bagaimana untuk menyembunyikannya supaya wanita itu tidak menyedarinya.

  • Saya tidak tahu apa yang hendak dikatakan!

Seorang lelaki kadang-kalanya boleh menjadi agak gemuruh dan tidak tahu bagaimana untuk menjelaskan tujuannya. Kekeliruan ini adalah perkara biasa bagi kebanyakan lelaki.

  • Adakah kita mempunyai apa-apa persamaan?

Kebanyakan lelaki akan cuba untuk menilai kesukaan anda dan melihat jika terdapat sebarang kesesuaian antara anda berdua. Ini sering kali ditemui pada lelaki yang sedang mencari pasangan untuk suatu tempoh masa yang panjang.