Jika bercerita tentang trend kecantikan, ia sentiasa akan berubah-ubah setiap tahun. Sesetengahnya mungkin akan muncul semula dengan sedikit perubahan manakala yang lain-lainnya mungkin hanya akan lenyap begitu sahaja. Selama bertahun-tahun kita telah melihat beberapa trend yang cukup luar biasa dan hingga sekarang ini, kebanyakan daripada kita sudah terbiasa melihat trend yang agak keterlaluan.

  • Rambut Panjang

Sudah ada beberapa selebriti yang mengikuti trend berambut panjang dan kebanyakan pendandan rambut mendakwa terdapatnya peningkatan yang besar untuk orang-orang yang inginkan rambut panjang ini.

  • Bibir Berkilau

Walaupun teknik ini kelihatan sukar, namun ia sebenarnya agak mudah, apa yang anda perlu lakukan adalah menyapukan glos di atas warna yang anda pakai dan kemudian perlahan-lahan menepuk apa sahaja warna kilauan yang anda suka di atas bibir anda dengan menggunakan jari manis anda. Ia sebenarnya lebih versatil daripada ia kelihatan.

  • Mata Cantik

Kita pastinya akan melihat banyak tumpuan diberikan pada bahagian mata tahun ini, terutamanya pembayang mata dan penggaris mata berwarna terang. Melapisi bawah mata anda dengan percikan warna atau kilauan adalah bersifat subversif dan boleh dipakai.

Satu lagi rupa yang sangat popular adalah bulu mata tebal – sebatan yang panjang, yang boleh dilihat di mana-mana sekarang ini, ditambah pula dengan kedutan potongan (“cut creases”) dan penggaris mata bentuk kucing (“cat eyeliner”). Cuba gunakan penggaris mata berkilau dan mata kucing terbalik dengan mengenakan sedikit kilauan ke atasnya dan anda pasti akan memusingkan beberapa kepala.

  • Bibir Berwarna-Warni

Warna bibir yang terang akan menjadi trend pada tahun ini dengan kebanyakan selebriti dilihat menggayakan trend tersebut. Satu lagi trend bibir yang sangat popular di instagram adalah bibir ombre dan tona kabur. Kita melihat sedikit peralihan daripada gincu kusam kepada warna bibir yang lebih kabur. Ini membolehkan anda untuk menerima ketidaksempurnaan anda dengan menambah warna yang lebih dan menyebarkan bahagian tepinya untuk bercampur dengan pusat bibir anda. Penampilan ini adalah sangat bersahaja dan tidak memerlukan berus bibir yang mahal untuk menjadikan ia kelihatan begitu, hanya gunakan jari anda.

  • Pengilat Kuku Kusam

Pengilat kuku berbentuk kusam adalah satu trend yang sangat besar tahun ini dan pastinya akan bertahan untuk sementara waktu. Trend kuku telah membangun dengan begitu pesat sejak beberapa tahun ini sehinggakan kini terdapat begitu banyak jenis untuk dipilih. Terdapat pelbagai warna dan teknik yang tidak dapat dibayangkan yang menjadikan kuku anda kelihatan/dijaga dengan baik adalah sangat mudah sekarang, kerana anda tahu apa yang popular dan apa yang tidak.